24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Медична реформа: що зміниться у 2018 році?
    Понеділок, 27 листопада 2017 16:00

    Медична реформа: що зміниться у 2018 році?

    Чимало дискусій і думок викликало прийняття закону про медичну реформу, впровадження якої розпочнеться вже на початку 2018 року. Саме тому сьогодні, 27 листопада 2017 року, під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика обговорили основні завдання реалізації медичної реформи на теренах області.

    За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка,  терміни впровадження реформи зміщуються в часі через затримку прийняття відповідного законопроекту у Верховній Раді України. Зокрема, на перше півріччя 2018 року зберігається можливість фінансування закладів охорони здоров’я через медичну субвенцію. А вже з 1 липня відбудеться підписання договору із Національною службою здоров’я України, яку нині створюють. Відтак, слід очікувати низки кардинальних змін.

    – Після підписання контрактів із Національною службою здоров’я України відбудеться значне спрощення, а в подальшому цілковита відмова від паперового документообігу. Разом із тим, збільшиться фінансування медзакладів. Для прикладу, в цьому році з усіма підвищеннями це було десь 240 гривень на людину, то на наступний рік сума зросте до 370. Це дасть можливість збільшити зарплатню медичному персоналу, а також забезпечити абсолютно безкоштовне надання базових послуг на рівні амбулаторії, тобто на рівні первинної ланки. Окрім того, пацієнт самостійно обиратиме де обслуговуватися та в якого лікаря. Як результат, відкриваються широкі можливості контролю сервісу з боку пацієнта і відсутність співоплат за надані послуги на первинному рівні, – заявив Ігор Степанович.

    Отже, головним на даному етапі є реформування первинної ланки медицини. Зміни ж у т.зв. «вторинці» та «третинці» розпочнуться вже у 2020 році, а 2019-ий – стане підготовчим. Слід також зазначити, що у рамках проведення медичної реформи зміниться сама схема фінансування, адже кошти із держбюджету тепер спрямовуватимуть на лікування конкретного пацієнта. Тож фінансування низки волинських лікарень залежатиме від того, чи хочуть лікуватися там пацієнти.

    – Ми всі повинні зрозуміти, що без реформи первинної ланки медицини медична реформа не відбудеться. У 2018 році кошти вперше реально почнуть йти за пацієнтом. Не залежно від того, чи це буде обласна клінічна лікарня, чи сільська амбулаторія, якщо туди не піде хворий, якщо не буде відповідного рівня медичного обслуговування, туди не спрямують кошти. Тож зупиняємо дискусію відносно бути чи не бути відповідним дільничним лікарням або ж районним. Жодного медичного закладу не закриють! Реформа, яка впроваджується, автоматично через фінансову підтримку на місцях покаже на скільки реальними є ті чи інші медичні заклади, на скільки вони професійні та здатні надавати відповідні послуги, – запевнив Володимир Петрович.

    Окрім того, головний лікар області повідомив, що проведена серйозна підготовча робота, а саме повна інвентаризація закладів охорони здоров’я від ФАПів до обласної лікарні. Що ж стосується найближчого майбутнього, то потрібно: автономізувати комунальні заклади охорони здоров’я, тобто отримати статус неприбуткових підприємств; привести медичні заклади у відповідність до стандартів технічного оснащення (обладнання та наявні приміщення); комп’ютеризувати і встановити програмне забезпечення для лікарів; провести приписну кампанію тощо. Разом із тим, триває дискусія навколо питання реформування структури управління охорони здоров’я

    Відтак, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області дав доручення посилити інформаційну кампанію щодо позитивних наслідків впровадження медичної реформи.

    Довідково: 19 жовтня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні за закон про медичну реформу. Відповідне рішення підтримало 240 народних депутатів. Під час доопрацювання до другого читання з мед реформи виключили співоплату медичних послуг (частину оплачує пацієнт, частину держава). Тепер реформа ділить медичні послуги на повністю безкоштовні та платні. Послуги, які повністю безкоштовні для пацієнта називаютимуть державним гарантованим пакетом. У нього планують вмістити 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

    Доплачувати за базовий пакет нічого не треба. З податків виділятимуться гроші на оплату послуг сімейних лікарів. Такий пакет доповнюватимуть і коригуватимуть щороку і затверджуватимуть Кабінетом Міністрів. Гроші на цей пакет виділятимуть за окремою статтею витрат.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

    Переглядів 3883
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua