Версія для друку
Вівторок, 14 березня 2023 11:15

Туберкульоз сьогодні - це вже не хвороба маргіналізованих верств населення, а небезпека, яка стосується кожного

Наразі Україна - на другому місці в Європі за захворюваністю на туберкульоз (із розрахунку кількості хворих на 100 000 людей). Майже кожен четвертий випадок туберкульозу в Україні - це мультирезистентний туберкульоз (МРТБ). За кількістю хворих із такою формою туберкульозу ми є одним зі світових лідерів.

Наразі Україна - на другому місці в Європі за захворюваністю на туберкульоз (із розрахунку кількості хворих на 100 000 людей). Майже кожен четвертий випадок туберкульозу в Україні - це мультирезистентний туберкульоз (МРТБ).

За кількістю хворих із такою формою туберкульозу ми є одним зі світових лідерів.Більшість українців вважає, що туберкульоз — це хвороба безпритульних або осіб з нарко- чи алкозалежністю. Натомість щороку в Україні реєструють десятки тисяч нових випадків захворювання і лише 8–10% з них — у соціально незахищених громадян.На Волині цього року виявили 88 випадків легеневого туберкульозу, зокрема, 24 – у дітей. 2022-го таких випадків в області було 455, в т.ч., 19 – серед дітей.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу(бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis).

Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Найтиповіші прояви туберкульозу: - кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше; - підвищена температура тіла — від 37,2 °С; - різка втрата ваги; - зниження працездатності й загальна втомлюваність; - нічна пітливість; - виражена задишка; - при важких формах — кровохаркання.

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчаснорозпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.Важливо виявити туберкульоз у початковій його стадії. Якщо провести в цей час необхідне лікування, то в більшості випадків досягається стійке та повне видужання.З профілактичною метою здоровим людям слід дотримуватись правил особистої гігієни, відмовитись від шкідливих звичок, уникати простудних хвороб та своєчасно звертатись  лікарів. Якість харчування також може впливати на здатність організму протистояти туберкульозу. Брак вітамінів А і D суттєво підвищує розвиток хвороби.

Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання або прийом певних ліків) та маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована. Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу використовують вакцину БЦЖ.Сьогодні в арсеналі медицини є вакцина — БЦЖ — від важких, генералізованих формтуберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз. Вони особливонебезпечні для дітей першого року життя..Без щеплення вакциною БЦЖ у дитини, яка підхопить такий туберкульоз, зростає ризиксмерті (у березні 2017 року в Україні трапився випадок, коли від туберкульозного менінгітупомерла невакцинована дитина). Тому цю вакцину вводять так рано — на 3–5 день життя. Це рекомендований вік для вакцинації, однак діти старше 5 днів також можуть бути вакциновані, якщо раніше вони не були щеплені з об'єктивних причин.

Впродовж життя людина може захворіти на туберкульоз, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ з множинним ураженням кількох органів.БЦЖ — це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони нездатні викликати захворювання. БЦЖ застосовують у багатьох країнах з високою поширеністю ТБ для захисту дітей. На жаль, Україна й досі знаходиться в цьому переліку.

Тому так важливо дотримуватись Національного календаря профілактичних щеплень і вчасно захищати своїх дітей від загроз.На сьогоднішній день заклади охорони здоров’я забезпечені достатньою кількістю вакцини від туберкульозу.

У Володимирському районі рівень охоплення щепленнями новонароджених на 3 добу життя вакциною БЦЖ у 2022 році низький, що становить 62,1 % (по Волинській області 90,7 %). Показник вакцинації не досягає рекомендованого ВООЗ – 95 %, та є недостатнім, щоб забезпечити епідемічне благополуччя населення району та знизити рівень захворюваності на туберкульоз.

Погіршенню епідситуації з даної інфекції сприяють відмови батьків в проведенні імунізації їхніх дітей згідно Календаря профілактичних щеплень, продовження військових дій на території держави, зовнішня та внутрішня міграція населення. Але, не зважаючи на складну ситуацію, ми повинні бути відповідальними за життя і здоров’я своїх дітей та близьких людей.

Нам усім необхідно старатися попередити захворювання, бо вилікувати його набагато складніше.

Переглядів 2694