Версія для друку
Середа, 13 лютого 2019 16:09

Ігор Дмитришин: «2018 рік став продуктивним для розвитку спорту на Волині»

Сьогодні, 13 січня 2019 року, за участі заступника голови обласної державної адміністрації Світлани Мишковець відбулася підсумкова колегія відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації.

Для початку начальник відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ігор Дмитришин проаналізував роботу відділу у 2018 році. Зокрема, повідомив, що у минулому році для реалізації Обласної цільової програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2020 роки з обласного бюджету виділили 42 млн 348 тис. грн. До слова, це на 12 млн 600 тис. грн більше, ніж у 2017 році.

Не оминули й теми спортивних досягнень Волині у 2018 році. Адже 29 волинських спортсменів у складі українських збірних команд брали участь у відповідальних міжнародних змаганнях з олімпійських видів спорту. Згідно рейтингу Міністерства молоді та спорту України вищих досягнень з олімпійських видів спорту минулоріч область набрала майже 60 тис. залікових очок, що дозволило посісти четверте місце серед дев’яти областей третьої групи. Натомість, з неолімпійських видів спорту Волинь посіла п’яте місце в рейтингу з результатом понад 100 тис. залікових очок.

Нагадаємо, що 30 січня 2019 року в обласному академічному театрі ляльок підвели підсумки «спортивного року – 2018», де під гучні аплодисменти представники влади відзначили спортсменів, тренерів з олімпійських та неолімпійських видів спорту, спорту-інвалідів, громадських організацій з видів спорту тощо.

Майже сотню обласних спортивно-масових заходів з олімпійських видів спорту та 33 – з неолімпійських і прикладних видів спорту провели у 2018 році. Між іншим, олімпійські види спорту розвивають в дитячо-юнацьких спортивних школах (19 видів спорту), спортивних клубах різних форм власності (23 види спорту), школі вищої спортивної майстерності (8 видів спорту).

Водночас Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» спільно з іншими організаціями проводить значну роботу щодо розвитку фізичної культури і спорту інвалідів. В області розвивається більше 20-ти видів спорту серед осіб з інвалідністю. У відповідальних міжнародних змаганнях взяли участь 14 волинських спортсменів, які здобули 28 нагород, з них: 13 золотих, 9 срібних і 6 бронзових.

Протягом 2018 року щомісяця отримували стипендії спортсмени-учасники Олімпійських, Параолімпійських, Дефлімпійських ігор та їх тренери, а також видатні викладачі, ветерани-пенсіонери фізичної культури та спорту. Виплати продовжуються й у поточному році, незважаючи на відсутність затвердженого обласного бюджету.

– Третій рік поспіль триває розбудова спортивної інфраструктури на теренах краю. Тож завдяки державній підтримці в 2018 році в області побудували 6 міні-полів зі штучним покриттям на умовах співфінансування на загальну суму 8 мільйонів 480 тисяч гривень, – зазначив Ігор Ярославович.

Окрім того, за кошти Державного фонду регіонального розвитку завершено реконструкцію стадіону Дружба в смт Голоби Ковельського р-ну. А на 26 лютого заплановане урочисте відкриття спортивної зали в ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Седлище Любешівського р-ну.
Своєю чергою, за кошти так званого соцеконому в області реалізували 69 проектів з придбання та облаштування спортивних майданчиків, з них 33 – вже завершені. Також за кошти місцевого бюджету побудовано стадіон в Любомлі та Княгининку, 25-ти метровий басейн в ЗОШ № 27 м. Луцька, капітально відремонтовано стадіон «Шахтар» у Нововолинську тощо.

– Отож 2018 рік став продуктивним для розвитку спорту на Волині. Дякую всім, хто долучився. Але зупинятися на досягнутому не варто. Попереду ще чимало роботи та багато грандіозних планів, – зауважив Ігор Дмитришин.

Цьогоріч у планах обласного бюджету – 47 мільйонів – на розвиток галузі і близько 30 мільйонів держава спрямує на розбудову спортивної інфраструктури. 
Так, вже заплановано будівництво ще п’яти міні-полів зі штучним покриттям. Натомість, з ДФРР цьогоріч на об’єкти спортивної інфраструктури Волинь отримає аж 23,6 млн грн.

Поруч із тим, в державному бюджеті закладені кошти на три нові субвенції (по 200 млн грн кожна) для реконструкції та будівництва 50-метрових басейнів, будівництва мультифункціональних майданчиків зі штучним покриттям для занять ігровими видами спорту та будівництва палаців спорту на понад 2500 глядачів. Відтак, начальник відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації закликав усіх присутніх як з районів, так і з ОТГ, подавати свої пропозиції та брати участь у відповідних конкурсах проектів.

Що ж стосується завдань на 2019 рік, то це: збільшення фінансування на проведення спортивно-масових заходів; налагодження співпраці з представниками о’бєднаних територіальних громад; організація семінарів-навчань для спеціалістів, що займаються питаннями спорту; сприяння спортсменам області в підготовці до отримання олімпійських ліценцій та виконання олімпійських норм та інше.

– Тішуся, що настали часи, коли галузь фізичної культури і спорту вже не фінансується за остаточним принципом. Хоча й усвідомлюю, що наші плани і наміри дещо випереджають наші фінансові можливості. Переконана, що ця обставина буде лише стимулом до розвитку і вдосконалення, – резюмувала заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 3776